Krevety musia byť čo najkvalitnejšie. Ja mám prístup ku krevetám "Ferrari" a to sú vlastne čerstvé krevety priamo od rybára. Pre mňa sú najkvalitnejšie, čo tu môžem dostať a teda "Gamberi rossi". Mali by byť s hlavami a samozrejme s pancierom, keďže si z nich uvaríme vývar. Pre 4 osoby potrebujeme tak 1 kg kreviet v hrubej váhe. Ryžu odporúčam "Carnaroli", ale v pohode môžete použiť aj "Arborio". Na porciu stačí 70 g a teda 240 g pre 4 osoby. Verte mi, bohato to stačí!
Sleduj
Martina Záhumenskéhona Instagrame.
Postup
Najskôr si očistíme krevety. V mojom prípade to mám ľahké, keď mám čerstvé a veľmi kvalitné krevety. Oddelíme hlavy od tela, odstránime tráviace trakty, črievko a ošúpeme pancier. Na olivovom oleji si opečieme hlavy, pridáme pancier a odrezky zo zeleniny. Opečieme do zlatista a zaflambujeme s brandy. Necháme vyhorieť alkohol, pridáme dve veľké lyžice paradajkového pretlaku. Podusíme, pridáme biele víno a zredukujeme. Podlejeme vodou a varíme na miernom plameni cca 90 minút. Scedíme a krevetový vývar na rizoto je hotový.
Poďme na rizoto. Na oleji si do sklovita opečieme takzvané "sofrito" a teda nakrájanú cibuľu, stonkový zeler a cesnak. Pridáme čili a ryžu. Rýchlo opečieme, podlejeme vínom a zredukujeme. Teraz už postupne pridávame náš krevetový vývar. V polovici procesu pridáme na kocky pokrájaný fenikel, mrkvu a červenú papriku. Keď preferujete svoju zeleninu úplne uvarenú tak si ju doplňte hneď po sofrite. Yes ju mám rád ešte jemne chrumkavú tak preto ju pridávam až v polovici. Nezabúdajte pridávať horúci vývar postupne a nie veľa naraz. V tom prípade sa nám ryža pripravuje rovnomerne. Ideme do finále papkáči a teda keď máme ryžu uvarenú "al dente" pridáme nastrúhané pecorino alebo parmezán. Rizoto dochutíme samozrejme soľou a korením. Zjemníme maslom a pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy.
Na krevety budeme samozrejme potrebovať olivový olej, morskú soľ, čierne korenie, biele víno, brandy, paradajkový pretlak, pecorino alebo parmezán, maslo, citrón. Na tanier si na jemno nakrájame očistené krevety. V podstate si pripravíme "Carpaccio" alebo kľudne si ich môžeme nasekať ala tatarák, ktorý si dochutíme olivovým olejom, citrónovou alebo limetkovou šťavou. Hotové rizoto nalejeme na carpaccio, čím sa zachová úžasná svieža chuť kreviet. Jemne zastrúhame syrom, kôrou z citróna, či limetky a pokvapkáme olivovým olejom.
Dobrú chuť vám prajem z Toskánska -
Martin Záhumenský
20.10.2020