Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Roláda z bravčovej panenky

Michal Kulik
Ďalším receptom od šéfkuchára Michala Kulika na Gastromenu.sk je panenka. Tá svojou trošku zložitejšou prípravou zabaví, ale hlavne svojim výsledkom poteší náš mlsný jazýček. V období, kde stále ešte trávime doma dosť času, si môžeme preto pripraviť tento zložitejší recept. Pre domácich kuchárskych nadšencov je to taká malá výzva. "Podarí sa mi navariť podľa tohoto receptu a byť úspešný?" - to je otázka, ktorú si môžeme položiť.

"Na tento recept nepotrebujeme veľa ingrediencií, len je trochu zdĺhavý na prípravu. Ale keďže stále máme kopec času, tak si ho vyskúšajte. Neoľutujete!" - to už sa k Tebe prihovára Michal Kulik, šéfkuchár Hotel Senec**** a pozýva Ťa do varenia svojho vlastného receptu :-)

Recept patrí aj do kampane "Var s nami s profi kuchármi", ktorej cieľom je zdravo poradiť, viac menej inšpirovať ľudí, čo si doma navariť. Na sociálnych sieťach pod označením #varsnamisprofikucharmi

Suroviny na 10 porcií

• 2 kg. bravčovej panenky • 1 kg. zemiakov • 200 g. hrášku (môže byť mrazený) • 2 ks. póru •  soľ •  korenie •  maslo •  šľahačka •  cukor •  olej
Recept Roláda z bravčovej panenky na Gastromenu.sk

Postup

Ako prvé si musíme spraviť popol, robí sa z bielej časti póru. Treba ho dobre umyť po častiach, utrieť do sucha, dať na plech a vysušiť v rúre. Tepelnou úpravou začne tmavnúť. Treba dávať pozor aby úplne nezčernal, lebo potom bude horký. Keď je usušený, pomelie sa na prach.

Panenku si očistíme, umyjeme a vysušíme. Pozdĺž ju nožom rozkrojíme na veľký plát a trošku naklepeme. Panenku posypeme tým prachom z póru, ktorý nám ju krásne prevonia a dochutí. Osolíme ju a okoreníme. Urobíme z nej rolku a zabalíme ju do potravinárskej fólie. Dôležité je, že mäso by sa malo variť vo vákuu, ale keďže mnohí z vás sous vide nemajú, tak si panenku spravíme po domácky.

Pripravenú panenku zabalíme do sáčku, ponoríme ju do horúcej vody na 40 až 45 minút. Dôležité je aby voda nevrela. Skúste udržať teplotu od 60 do 65 stupňov. Pozor, toto nie je náhrada za sous vide! Pri sous-videovaní má panenka úplne jemnú chuť a farbu. Keď je panenka tepelne upravená, rozbalíme ju, trošku utrieme a opečieme ju na panvici aby mala peknú farbu.

Zo zemiakov si vyrežeme kocky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Treba dávať len pozor, aby sa nerozvarili. Uvarené zemiaky trošku schladíme a dokončíme na panvici. Hráškový krém si spravíme z uvareného hrášku, ktorý dochutíme soľou, cukrom, zjemníme šľahačkou a maslom. Prepasírujeme a dáme do fľašky na šľahačku. Nie je to dôležité, ale z fľašky máme krém jemnejší.

Na omáčku potrebujeme teľaciu pastu, ktorú zriedime vodou a zjemníme maslom. Kto nemá teľaciu pastu, si môže omáčku spraviť z výpeku, ktorý ostal pri opekaní panenky.

Dobrú chuť - Michal Kulik