Kurkuma v našej žltej omega majonéze podporuje hojenie chronického zápalu žalúdka a zápalov pozdĺž celého tráviaceho systému – až po divertikuly (ak ich nemáte, nezháňajte ich!). A čerstvá mäta? Ak ju môžete používať bez problémov, používajte ju radi, pretože v tráviacom systéme priaznivo pôsobí na tieto problémy: • zápaly ďasien
• afty • gastritídu • kŕče v žalúdku a črevách • napínanie na vracanie (nauzea) • plynatosť • syndróm dráždivého hrubého čreva • hnačku aj zápchu. Okrem toho pomáha aj pri • infekciách horných dýchacích ciest • bolestivom menzese. Nekombinujte však počas dňa veľa rôzmych zdrojov mentolu (čokoláda, žuvačky, čaj a k tomu náš sendvič), pretože nadmerné dávky mentolu môžu byť rizikové pre zrak a malé deti. Reďkovku sme zaradili preto, lebo podporuje činnosť pečene a žlčníka, aj keď mi veľmi chýbajú tie červené štipľavé reďkovky, ktoré poznám z detstva.
Petra:
Ak si pestujete vlastnú mätu, skúste rôzne „príchute“ . Veľmi atraktívna je napríklad mäta s príchuťou čokolády. Fakt taká existuje! A na jar môžete reďkovku nahradiť čerstvými mladými púpavovými listami, divé bylinky sú in! Syr gouda sme použili hlavne preto, aby niekto nebol nespokojný, že používame iba strukoviny :-)
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Reďkovku nakrájame na kolieska, nízkozučnú goudu nakrájame na tenké plátky.
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- žltá omega majonéza
- nízkotučná gouda (šetrite)
- plátky reďkovky (akejkoľvek, aká vám chutí)
- lístky čerstvej mäty (nešetrite!)
- žltá omega majonéza
Čas prípravy 6 minút
10.12.2022