Listová a kapustová zelenina obsahuje sírnaté látky (cítite ich pri varení), ktoré mimoriadne priaznivo pôsobia na tráviaci systém od žalúdka až po koniec. Jedným z nich je sulforafan, ktorý má silné protirakovinové účinky a kapustu dávam do pozornosti špeciálne ľuďom, ktorí majú v rodine výskyt rakoviny hrubého čreva – dobrá strava vypína zlé gény!
Petra:
Všetky intenzívne sýte farby ovocia a zeleniny predznačujú poriadnu ochranu našich buniek. Svoju antioxidačnú silu vám kapusta ohlási už pri jej príprave, lebo vám zafarbí prsty do fialova. Zvyšnú hlávku kapusty, ktorá vám zostane v chladničke, nakrájajte na pásiky a vhoďte na pár minút do panvice s opraženou cibuľou a máte výbornú teplú prílohu. Ako my v AKV dnes na obed
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Z hlávky červenej kapusty oddelíme dva listy. Vyrežeme z nich stredový hlúb a na tanieri vložíme do mikrovlnky na 2 minúty, aby zmäkli.
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- pažítková nátierka
- slnečnicové semienka (nešetriť! :-) )
- 2 listy červenej kapusty
- oregano a rozmarín
- žltá omega majonéza
Čas prípravy 8 minút
15.12.2022