Kedysi museli naši predkovia pre suroviny do takéhoto sendviča vynaložiť toľko fyzickej námahy, že ich kosti by boli zdravšie už len pre tú námahu – zaťaženie svalov sa prenáša na kosti a podporuje tvorbu kostnej hmoty. Kto chce mať zdravé kosti, netlačí do seba stále viac a viac vápnika, ale tlačí svoje svaly do aktivity. Užívanie väčších dávok ako 500 mg vápnika denne môže najmä u starších dám zvyšovať riziko rýchleho vápenatenia ciev pri existujúcej ateroskleróze!
Ivana: zdravé kosti nepotrebujú veľa mlieka. Potrebujú vápnik, vitamín D – a hlavne veľa pohybu! V našich receptoch pre kosti používame naozaj výdatné zdroje vápnika, ale bez kravského mlieka a mliečnych výrobkov. Tahini a petržlenová vňať sú výbornými a bezpečnými zdrojmi vápnika a vitamínu K (petržlen). Cesnak obsahuje fytochemikálie, ktoré tlmia odbúravanie kostí. Vajce je tu preto, aby nikto nehundral, že stále iba tofu.
Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na
https://shop.akv.sk/ a videách na
https://akv-tv.com/
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Mrkvovú nátierka pripravíme tak že si v miske zmiešame postrúhanú mrkvu s prelisovaným cesnakom, kurkumou, olivovým olejom, petržlenovou vňaťou a štipkou soli.
Suroviny naskladáme do sendviču v poradí odspodu:
- tahini – vrstva hrubá 1 – 2 mm
- mrkvová nátierka – nešetrite
- plátky vajca (používajte len bio omega vajcia z voľného chovu!)
- červená kápia
- tahini – vrstva hrubá 1 – 2 mm
Čas prípravy 7 minút
02.10.2022