Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Sendvič Sezam otvor sa!

MUDr. Igor Bukovský PhD.
Kedysi museli naši predkovia pre suroviny do takéhoto sendviča vynaložiť toľko fyzickej námahy, že ich kosti by boli zdravšie už len pre tú námahu – zaťaženie svalov sa prenáša na kosti a podporuje tvorbu kostnej hmoty. Kto chce mať zdravé kosti, netlačí do seba stále viac a viac vápnika, ale tlačí svoje svaly do aktivity. Užívanie väčších dávok ako 500 mg vápnika denne môže najmä u starších dám zvyšovať riziko rýchleho vápenatenia ciev pri existujúcej ateroskleróze!

Ivana: zdravé kosti nepotrebujú veľa mlieka. Potrebujú vápnik, vitamín D – a hlavne veľa pohybu! V našich receptoch pre kosti používame naozaj výdatné zdroje vápnika, ale bez kravského mlieka a mliečnych výrobkov. Tahini a petržlenová vňať sú výbornými a bezpečnými zdrojmi vápnika a vitamínu K (petržlen). Cesnak obsahuje fytochemikálie, ktoré tlmia odbúravanie kostí. Vajce je tu preto, aby nikto nehundral, že stále iba tofu.

Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na https://shop.akv.sk/ a videách na https://akv-tv.com/

Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.

Foto: Mgr. Jana Ardanová

Suroviny na 1 porciu

•  ražné celozrnné pečivo •  tahini (sezamová pasta) • 1 ks. bio omega vajce, uvarené natvrdo •  červená kápia nakrájaná na tenké pásiky • 0,5 hrnčeka najemno postrúhanej mrkvy • 1 strúčik prelisovaný cesnak • 0,5 lyžičky kurkumy •  štipka soli • 1 lyžica olivového oleja • 2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate – čerstvej alebo sušenej
Recept Sendvič Sezam otvor sa! na Gastromenu.sk

Postup

Mrkvovú nátierka pripravíme tak že si v miske zmiešame postrúhanú mrkvu s prelisovaným cesnakom, kurkumou, olivovým olejom, petržlenovou vňaťou a štipkou soli.

Suroviny naskladáme do sendviču v poradí odspodu:

- tahini – vrstva hrubá 1 – 2 mm
- mrkvová nátierka – nešetrite
- plátky vajca (používajte len bio omega vajcia z voľného chovu!)
- červená kápia
- tahini – vrstva hrubá 1 – 2 mm




Čas prípravy 7 minút

02.10.2022