Denné menu

Obedové menu

Trnava
8

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Sendvič stop reflux

MUDr. Igor Bukovský PhD.
Nedávajte si do sendviča žiadne paradajky – môžu spôsobiť uvoľnenie zvierača pažeráka a vyvolať reflux. Všetko dobre požujte a jedzte pomaly – vždy

Ivana:
Tento recept je obzvlášť vhodný pri akútnej fáze refluxu. Mandle (nesolené a nepražené!) veľmi účinne neutralizujú kyselinu a zároveň majú protizápalový účinok na sliznicu žalúdka. Kurkuma má silné protizápalové účinky, tlmí tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, blokuje rast a množenie Helicobactera pylori a podporuje hojenie slizníc. Tento sendvič nesoľte (už aj tak je dosť slaný)! Soľ podporuje tvorbu kyseliny a rast Helicobactera pylori a zároveň zosilňuje jeho rezistenciu voči antibiotikám.



Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na https://shop.akv.sk/ a videách na https://akv-tv.com/


Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.

Foto: Mgr. Jana Ardanová

Suroviny na 1 porciu

•  mäkké celozrnné pečivo •  mandle •  cícerová nátierka •  kurkuma •  polníček •  lahôdkové tofu •  klíčky fazule mungo
Recept Sendvič stop reflux na Gastromenu.sk

Postup

Lahôdkové tofu, nakrájame na tenké plátky.
Klíčky fazule mungo – ak nemáme svoje, použijeme z konzervy (Bonduelle) a prepláchneme ich.

Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:

- cícerová nátierka
- klíčky fazule mungo
- plátky lahôdkového tofu
- polníček
- kurkuma – posypeme ňou nátierku, na jednu porciu použijeme pol čajovej lyžičky
- cícerová nátierka
- mandle vtlačené do pečiva: 5 až 7 mandlí dokáže pri refluxe hotové zázraky!

Čas prípravy 8 minút

13.12.2022