Pripravíme si ich na dva spôsoby, ale základ majú ten istý a to je takzvané sofrito. Na olivovom oleji si opečieme nakrájanú šalotku, cesnak a sedano - takto začína opisovať svoj recept Martin Záhumenský, ktorého môžeš sledovať aj v jeho Instagramovom profile
martinzahumensky
Postup
Slávky si najskôr vyčistite. Dobrá technika je si ich dať do ľadovej vody, osolenej morskou soľou. Tým pádom si budú myslieť, že sú v prirodzenom prostredí a tak sa otvoria a vyplavia prebytočný piesok. Nechať ich len pod tečúcou vodou je nezmysel, radšej ušetrite vodu. Nezabudnite očistiť takzvané "fúzy".
Slávky s cherry paradajkami
Pridáme slávky, prikryjeme a necháme cca minútu podusiť. Pridáme prekrojené paradajky, podlejeme vínom a dusíme dokiaľ sa neotvoria. Hneď ako sa slávky otvoria, odstavíme ich z ohňa. Pridáme bazalku a zastrúhame trochou parmezánu, čím aj zahustíme omáčku. Pridáme kúsok masla, čím omáčku aj zjemníme. Dochutíme citrónovou kôrou a šťavou.
Slávky s pancettou
Pridáme nakrájanú pancettu, skaramelizujeme. Pridáme slávky, prikryjeme a necháme cca minútu podusiť. Podlejeme vínom a dusíme dokiaľ sa neotvoria. Hneď ako sa slávky otvoria, odstavíme z ohňa. Pridáme petržlenovú vňať a zastrúhame syrom pecorino, čím aj zahustíme omáčku. Pridáme kúsok masla, čím omáčku aj zjemníme. Dochutíme citrónovou kôrou a šťavou.
Okamžite servírujeme a konzumujeme najlepšie s cesnakovou bagetkou. Slávky sú skvelým jednoduchým jedlom vhodným na ľahký obed či večeru, ale sú aj skvelým párty jedlom.
Bon appetit! -
Martin Záhumenský
13.10.2020