Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Slivkový pšenovník s jogurtovo-makovou omáčkou

Vojto Artz
Pšeno je veľmi diskutovanou plodinou. Čo to vlastne je? Po odstránení plevy z prosa nám ostane pšeno. Jedná sa o bezlepkovú obilninu. Je odporúčané celiatikom a tiež ľudom, ktorí chcú chudnúť. Chráni našu slezinu a pankreas. Liečebne pôsobí pri žalúdočných problémoch. Vhodné je aj pri liečbe cukrovky.

Našim dnešným receptom bude jeho sladká varianta, ktorú vám pripravil prezident SZKC a Metro kuchár Vojto Artz.

Sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow

Sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow

Suroviny

• 60 g. pšena • 30 g. masla •  1-2 ks. vajce •  z 1 citróna kôru • 1 ks. vanilkového struku • 4 ks. sliviek (čerstvé, mrazené alebo z kompótu) •  trstinový cukor na posypanie sliviek •  mlieko podľa potreby • 50 g. tučného tvarohu • 1 balenie bieleho jogurtu •  15-20 g. modrého maku •  soľ •  Na posypanie: •  cukor práškový
Recept Slivkový pšenovník s jogurtovo-makovou omáčkou na Gastromenu.sk

Postup

1. Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu.

2. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom.

3. Do silikónových foriem (napr. ako na muffiny) nastriekame hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170 - 180 °C. Pečieme asi 15 - 20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.

4. Servírujeme s jogurtovou omáčkou. Tú urobíme tak, že tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom, jogurtom, so zrnkami vanilky a s mletým makom.


Zdroj: Varecha.sk / Foto: Dušan Křístek

Pozerávaš Youtube? Sleduj kanál Varecha TV
15.03.2021