Pšeno je veľmi diskutovanou plodinou. Čo to vlastne je? Po odstránení plevy z prosa nám ostane pšeno. Jedná sa o bezlepkovú obilninu. Je odporúčané celiatikom a tiež ľudom, ktorí chcú chudnúť. Chráni našu slezinu a pankreas. Liečebne pôsobí pri žalúdočných problémoch. Vhodné je aj pri liečbe cukrovky.
Našim dnešným receptom bude jeho sladká varianta, ktorú vám pripravil prezident SZKC a Metro kuchár Vojto Artz.
Sleduj Vojta Artza aj na IB
vojtoartz_cookingshow
Sleduj Vojta Artza aj na FB
Vojto Artz - Cookingshow
Postup
1. Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu.
2. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom.
3. Do silikónových foriem (napr. ako na muffiny) nastriekame hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170 - 180 °C. Pečieme asi 15 - 20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.
4. Servírujeme s jogurtovou omáčkou. Tú urobíme tak, že tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom, jogurtom, so zrnkami vanilky a s mletým makom.
Zdroj:
Varecha.sk / Foto: Dušan Křístek
Pozerávaš Youtube? Sleduj kanál
Varecha TV
15.03.2021