Kel a špenát sú dve z najlepších potravín pre oči – oveľa lepšie ako mrkva!
Ivana: kombinácia kelu, červenej kápie, sušených paradajok a sušených sliviek je nielen pastvou pre oči, ale obsahuje aj množstvo dobrých vecí pre zdravie očí. Kel má veľa luteínu (karotenoid), ktorý bráni vzniku šedého zákalu (katarakty). V sietnici podporuje tvorbu pigmentu, zlepšuje zrakovú ostrosť a súčasne chráni membrány buniek pred oxidáciou. Sušené paradajky obsahujú veľa lykopénu.
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- gazdovská nátierka
- listy kelu – nakrájané čerstvé alebo jemne blanšírované (bez stredových hlúbov)
- sušené paradajky sušené slivky – naložte si poriadne
- pásiky červenej kápie
- gazdovská nátierka
Čas prípravy 5 minút
28.07.2022