Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Slivky v keli

MUDr. Igor Bukovský PhD.
Kel a špenát sú dve z najlepších potravín pre oči – oveľa lepšie ako mrkva!

Ivana: kombinácia kelu, červenej kápie, sušených paradajok a sušených sliviek je nielen pastvou pre oči, ale obsahuje aj množstvo dobrých vecí pre zdravie očí. Kel má veľa luteínu (karotenoid), ktorý bráni vzniku šedého zákalu (katarakty). V sietnici podporuje tvorbu pigmentu, zlepšuje zrakovú ostrosť a súčasne chráni membrány buniek pred oxidáciou. Sušené paradajky obsahujú veľa lykopénu.


Ďaľšie recepty a zdravotné rady nájdete v mojich knihách na https://shop.akv.sk/ a videách na https://akv-tv.com/


Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.

Foto: Mgr. Jana Ardanová

Suroviny na 1 porciu

• 1 ks. celozrnná žemľa •  listy kelu, nakrájané na kúsky •  červená kápia, nakrájaná na pásiky •  sušené paradajky, prekrojené na polovice •  sušené slivky, prekrojené na polovice •  gazdovská nátierka
Recept Slivky v keli na Gastromenu.sk

Postup

Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:

- gazdovská nátierka
- listy kelu – nakrájané čerstvé alebo jemne blanšírované (bez stredových hlúbov)
- sušené paradajky sušené slivky – naložte si poriadne
- pásiky červenej kápie
- gazdovská nátierka



Čas prípravy 5 minút

28.07.2022