TOP ponuka

Trnava
1

Denné menu

Obedové menu

Trnava
8

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Špagety Bolognese

Branislav Brežák
Jedna moja z najobľúbenejších omáčok k cestovinám je boloňská omáčka. Tu by sa dalo povedať, že čo kraj to iný recept. A samozrejme, čo kuchár to iný recept. Ale pri kuchároch je to tak asi so všetkým. Pri tomto recepte je dôležitá doba varenia. Keď niekto spraví boloňskú omáčku za pol hodiny, tak to nie je pravá omáčka. Len niečo zmiešal v hrnci na šporáku. Za čas, čo túto omáčku varím ja, som si osvojil tento recept.

▶ Sleduj aj môj profil branislav.brezak na Instagrame.

Suroviny na 6 porcií

• 1 ks. bielej cibule •  1/2 kila koreňovej zeleniny •  stonkový zeler • 5 ks. čerstvých (starších) paradajok • 5 strúčikov cesnaku •  1/2 kila mletého hovädzieho mäsa •  1/2 litra červeného vína (polosuché) • 1,5 kg. konzervu lúpaných paradajok • 1 lyžicu paradajkového pretlaku •  olivový olej •  soľ •  čerstvé zomleté čierne korenie •  muškátový kvet (môže byť aj orech) •  oregano •  parmezán •  čerstvá petržlenová vňať
Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk

Postup

Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso.

Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na olivovom oleji vo väčšom hrnci. Tu musím povedať, že v koreňovej zelenine namiesto klasického zeleru je lepšie použiť zeler stonkový. Pred koncom pridaj pokrájaný cesnak, nech to v kuchyni dobre rozvoniava. Pridaj pomleté hovädzie mäso a dobre ho opeč. Nezabudni mäso osoliť a okoreniť. Potom pridaj lyžicu hustého paradajkového pretlaku, aby mala omáčka peknú krvavú farbu. Po opečení pretlaku pridaj červené víno. Toho tam kludne môžeš dať viac, ako si z počiatku zamýšľal :-). Po chvíľke varenia pridaj lúpané paradajky aj so šťavou. Na koniec do varenia daj ešte čerstvé, ale staršie paradajky, ktoré pred tým narež do kríža na obidvoch stranách. Prečo? Neskôr ich budeš lúpať :-)

Trochu soli, korenia a môžeš si dať minimálne na dve hodinky pauzu. Vyber paradajky a nechaj trochu vychladnúť. Do omáčky pridaj pretlačený cesnak, nakrájané čerstvé oregano, muškátový kvet a ešte chvíľu povar. Ochutnaj, poprípade ešte dosoľ. Na záver pridaj uvarené olúpané paradajky, ktoré pokrájaj na čo najmenšie kúsky. To ti zahustí omáčku. Pri podávaní nezabudni na parmezán a čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť!

Do varenia Branislav Brežák

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
DONÁŠKA: 0950 332 332 Prajeme Vám dobrú chuť...
12.04.2024
19,8 M