• 3 ks. domáce vajcia• 0,5 l. mascarphone• 0,25 l. smotana 33%• 100 g. práškový cukor• 0,05 l. Amareto• 250 g. piškóty• 300 g. ovocie• 50 g. kakao
Postup
Moja príprava dezertu Tiramisu je úplne jednoduchá. Roky, ktoré ma naučili sa pohybovať v kuchyniach rôznych reštauráciach, odzrkadľujú tento recept.
Žĺtka vymiešame s cukrom. Ale pozor! Musí sa to robiť nad parou, kde prejde tepelná úprava vajíc minimálne nad 54 °C. Potom pridáš Mascarphone a nakoniec vyšľahanú 33% percentnú sladkú smotanu. To je, čo sa týka krému. Ideme na vyskladanie samotnej Tiramisu do nádoby, alebo nejakého pohára.
Najprv kladieme na dno nádoby, alebo keď chceš pohára, piškóty, ktoré predtým tesne namáčame do vychladenej kávy, ktorá je dochutená Amaretom - mandľovým likérom, ktorý dáva Tiramisu tú správnu, ničím nevymeniteľnú chuť.
Postupuješ minimálne tromi vrstvami. Kludne to môžeš nakombinovať nejakým ovocím. Ja som zvykol dávať v určitom prípade jahody, ale môžeš to vyskúšať aj s iným ovocím.
Všetko to nechaj minimálne do zajtra odležať v chladničke a pred podávaním to posyp podľa chuti kakaom. Na ozdobu môžeš použiť lístok čerstvej citrónovej mäty a kúsok čerstvého ovocia, ktoré v recepte Tiramisu použiješ.