Tu je ďalší recept z kuchyne Petra Vargu. Tentokrát je to niečo priam delikátne. U mňa veľmi obľúbený losos dopĺňa v tomto recepte zdravé avokádo. Kombinácia chutí limetiek a kôpru dodá rybe tú správnu chuť. Avokádovým dipom sa losos už len podčiarkne. Ako prílohu by sme mohli použiť opečený tmavý chlieb. Ale to už nechám na teba :-)
Varil Peter Varga - slovenský top kuchár šéfujúci kuchyni hotela The Gibson v Dubline.
• Avokádový dip:• Marinovaný losos:• 500 g. filet z lososa• 4 lyžice soli• 4 lyžice cukru• 1 lyžička celé červené korenie (môže byť aj biele, alebo čierne)• polovica limetky• pól zväzku čerstvého kôpru• 1 ks. avokádo• polovica limetky• 1 strúčik cesnaku• soľ• korenie
Postup
Marinovaný losos:
Filet (strana bez kože) posypeme soľou, cukrom a pokvapkáme limetkovou šťavou. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa. Položíme naň aj čerstvý kôpor, nasekaný nadrobno. Všetko vmasírujeme do ryby. Toto opakujeme každú pol hodinu až kým sa soľ nerozpustí. Keď sa soľ a cukor rozpustí, necháme filet cez noc odležať. Časť s kožou aby nestvrdla, nesolíme. Veľmi by sa potom ťažko krájala. Na ďalší deň opatrne odstránime kožu z lososa. Ale tak, aby sme neporušili a neznehodnotili filet z lososa.
Avokádový dip:
Avokádo olúpeme, odstránime kôstku a rozmixujeme ho na jemnú kašu. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením.
Filet z lososa nakrájame na tenučké plátky. Podávame s avokádovým dipom.