Toto je fakt celé na kosti, aha: petržlenová vňať, čínska kapusta, tahini a tofu sú výborné zdroje vápnika. Tahini má v sebe aj omega-3 mastné kyseliny a čínska kapusta vitamín K (vedeli ste, že aj to všetko potrebujú vaše kosti?) no a
biela vrstva šupky pomaranča má v sebe zvláštnu látku
nobiletín, ktorá má širokospektrálne účinky – spomaľuje odvápňovanie kostí, dokonca podp oruje regeneráciu kostného tkaniva a v posledných rokoch sa nahromadilo toľko informácií, že vedci vidia v nobiletíne potenciálnu alternatívu k bisfosfonátom (ktoré majú pri liečbe osteoporózy veľa nežiaducich účinkov); a ak aj nepotrebujete chrániť kosti, užívajte si pomarančovú šupku, pretože nobiletín má aj silné protizápalové a protirakovinové účinky, dokonca v experimente na zvieratách vykazuje aj ochranný účinok pred Alzheimerovou chorobou je tam aj veľa rutínu, ktorý spevňuje kolagén. Netreba sa báť jesť bielu vrstvu šupky pomaranča? Podľa našich informácií postreky prenikajú iba asi 2 mm pod povrch kôry, a tomu sa dá ľahko vyhnúť.
Petra: Petržlenové pesto je fantastická vec. Teplé, trošku mastné, jemne slané a plné vápnika! Rada si ho nahrubo natriem na hrianku a len tak zjem ako rýchlu, chutnú a zdravú večeru. Trochu dlhšia príprava, ale to pesto stojí za to.
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Pomaranč, nakrájame na hrubé plátky aj s bielou vrstvou šupky (pomaranč orežeme z vrchnej vrstvy nožíkom, nezbavíme ho celej šupky!)
Lahôdkové tofu nakrájame na plátky
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- kanadské petržlenové pesto
- plátky lahôdkového tofu
- hrubé plátky pomaranča s bielou vrstvou šupky
- listy čínskej kapusty (nakrájané aj s hlúbami, obsahujú to najlepšie!)
- tahini
Čas prípravy 6 minút
13.09.2022