Veľká noc je tu a my sme na Gastromenu.sk pre Teba pripravili, v podaní
Šuhajíkov pri panvici, tento originálny veľkonočný recept.
Tento recept v podaní
Šuhajíkov pri panvici je trošku náročnejší. Ale tu je dôležitý výsledok. Ten Ťa nakoniec úplne dostane! Garantujeme, že si na tomto "sendviči" všetci v rodine pochutia :-) Lahodná chuť cviklového relishu, doplneného šťavnatým karé, lístkami zeleného špenátu a to všetko podávané na chrumkavom chlebíku, pokvapkaného olivovým olejom je tou extázou, ktorou sa môžeš cez túto Veľkú noc pred všetkými pochváliť.
Pozri aj ďalšie originálne veľkonočné recepty od "Šuhajíkov":
▫
Polievka z medvedieho cesnaku a pošírovaným vajíčkom
▫
Flank steak, s mladými šampiňónmi a klíčkami, foccacia
▫
Slaná socca torta
Sleduj
Šuhajíkov aj na Facebook-u
Šuhajíci pri panvici
Suroviny
• Na údené karé potrebujeme:
• 600 g. bravčového karé
• 1 lyžica červenej papriky
• 1 lyžica celého koriandru
• 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
• 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
• 1/3 čajovej lyžičky mletého chilli
• 1/3 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
• 1 lyžička cukru
• soľ, voda
• Cviklový relish:
• 200 g. varenej cvikly (celej)
• 1 lyžica kyslej smotany
• 1 lyžica majonézy
• Aceto balsamico na dochutenie
• soľ, mleté čierne korenie
• Nakladaná zelenina:
• reďkovka
• červená cibuľa
• Nálev:
• 0,5 l. vody
• 0,25 l. octu
• 4 lyžice cukru
• 1 lyžica soli
• 1 strúčik cesnaku
• 1/2 čajovej lyžičky čierneho celého korenia
• 1/2 čajovej lyžičky nového korenia
• 1/2 čajovej lyžičky bobkového listu
• 1/2 čajovej lyžičky horčicových semienok
• 1/2 čajovej lyžičky semienok koriandru
• Ešte budeme potrebovať:
• chlieb
• špenát
• olivový olej
Postup
Bravčové karé očistíme a naložíme do soľanky. Soľanku pripravíme tak, že do čistej studenej vody vmiešame soľ (50 g soli na liter vody). Mäso ponoríme do soľanky a necháme v chladničke 24 hodín. Následne mäso vyberieme a dôkladne umyjeme pod studenou vodu.
Z korenín, cukru a štipky soli vymiešame zmes, v ktorej obalíme osušené karé. Karé stiahneme do fólie na "salónku", aby si držalo tvar. Zavákujeme a varíme sous-vide 3 hodiny pri 65 stupňoch. Zrejme nie každý má doma sous-vide prístroj, preto máme pre vás skvelú radu. Dá sa to bezproblémovo zvládnuť aj v rúre. Do hlbokého plechu dáme do 2⁄3 vodu a do nej vložíme mäso. Takto to vložíme do rúry, ktorú nastavíme na 70 stupňov a varíme 3 hodiny. Po uvarení mäso rýchlo schladíme vo vode. Pred podávaním karé zaúdime. My sme údili v keramickom grile, ale môžete i v udiarni, alebo údiacou pištoľou. Hotové mäso nakrájame na tenké plátky.
Cviklu prekrojíme na menšie kúsky a spolu so smotanou dáme do mixéra. Rozmixujeme na malé kúsky tak, aby bolo cítiť textúru cvikly. Ochutíme soľou, korením a balsamicom.
Na nakladanú zeleninu si pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do jedného hrnca a povaríme 5 minút. Cibuľu a reďkovku nakrájame na mesiačiky, vložíme do zaváraninového pohára a zalejeme horúcim nálevom. Po vychladnutí dáme do chladničky a necháme odpočívať po dobu 24 hodín. Garantujeme vám, že túto zeleninu si zamilujete.
A už sa blížime k záveru... Chlieb jemne potrieme olivovým olejom a opečieme. Na chlieb natrieme cviklu a uložíme zopár listov špenátu. Následne na to uložíme tenké plátky mäsa, ktorým vôbec nešetríme. K tomu podáme našu nakladanú zeleninku. Výsledok stojí rozhodne za to a vy si budete oblizovať prsty.
Veselú Veľkú noc prajú Šuhajíci pri panvici