čo ti chýba na Gatromenu ? pridaj svoj podnik na Gatromenu




Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru

Banán roztlačíme úplne na kašu s vidličkou. Čučoriedky rozvaríme s trochou vody úplne do mäkka a postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame veľmi chutné cesto. Ja som na...


Najlepší kuchár je Tomáš Lysý, najlepšie reštaurácie sú Sissi, Gašperov mlyn a UFO watch.taste.groove

Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 30. 6. odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi už 16 rokov.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili za kuchára roka Tomáša Lysého, z reštaurácie Iasai v Bratislave. Gastronomickou osobnosťou sa stal Jozef Hromják z reštaurácie ZORE v Košiciach, someliérom roka 2019 je Slavomíra Raškovič z Gašperovho mlyna v Batizovciach. Vinárstvom roka sa stalo Chateau Topoľčianky. Cenu Hospitality AWARD si odniesla reštaurácia Afrodita Chateau Čereňany. Najlepšou prémiovou reštauráciou je UFO watch.taste.groove. Hotelovou reštauráciou je reštaurácia Sissi v hoteli Lomnica a tematickou reštauráciou roka je Gašperov Mlyn v Batizovciach.
Na Gurmán Award sa odovzdávajú aj ocenenia Gurmán GOLD, akési obdoby Michelínskych hviezd - Zlaté vidličky pre najlepšie slovenské reštaurácie. Jednu vidličku na Slovensku má 8 reštaurácii, dve Zlaté vidličky patria Afrodite - Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava, FOU ZOO z Bratislavy, UFO watch.taste.groove Bratislava a TOP restaurant Žilina.
Tento rok vyšiel bedeker Gurmán na Slovensku opäť ako ako lifestylový gastromagazín. „Cieľom je edukácia a inšpirácia pre ľudí, ktorí sa chcú o dobrej gastronómii dozvedieť viac. Bedeker zostane aj v elektronickej podobe, aby priniesol rýchlu orientáciu pri výbere tej najlepších slovenských reštaurácii a služieb v nich,“ hovorí vydavateľ Rado Nackin. Bonusom bedekra je aj možnosť priamej rezervácie vo vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať navyše možnosť vzhliadnuť viac fotografií, viac jedál a pri niektorých reštauráciách aj videá. „Už 16 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho za tie roky v gastronómií podarilo a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore a rozširuje sa aj do iných regiónov ako je Bratislava,“ dopĺňa Rado Nackin, ktorý sa venuje aj iným aktivitám smerujúcim k rozvoju slovenskej gastronómie ako Thuries Academy pre profesionálnych kuchárov, organizovaniu Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach, či Zimného festivalu jedla zameraného na chute regiónov celého Slovenska. V októbri sa odborná verejnosť stretne na Gastronomy konferencii.


Ocenení na AWARD 2019
Prémiová reštaurácia roka: UFO watch.taste.groove, Bratislava
Tématická reštaurácia roka: Gašperov Mlyn, Batizovce
Hotelová reštaurácia roka: Reštaurácia Sisi, Hotel Lomnica, Lomnica

Zlatá vidlička:
IASAI, Bratislava (nová udelená)
Somelier: Mgr. Slavomíra Raškovič, somelier a manažér Gašperov mlyn, Batizovce
Grand prix: Jozef Hromják, reštaurácia ZORE, Košice
Vinárstvo roka: Chateau Topolčianky

Kuchár roka: Tomáš Lysý - IASAI sushi bar, Bratislava

Hospitality AWARD
Nominovali hodnotitelia Gurmána: Reštaurácia Afrodita, Chateau Čereňany, Bratislava

Gurmán Gold 2019, Zlaté vidličky
2 vidličky
Afrodita - Chateau Čereňany
Albrecht restaurant - Bratislava
Fou Zoo pan asian restaurant - Bratislava
Ufo watch.taste.groove - Bratislava
TOP restaurant - Žilina

1 vidlička
Amade Chateau - Vrakúň
Grand Hotel Kempinski High Tatras - Štrbské pleso
Villa Rosa - Dunajská Streda
Mlyn 108 - Modra
Wabi Sabi - Bratislava
Gašperov Mlyn - Batizovce
Slávia - Košice
Iasai - Bratislava - novoudelená

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Hlasovalo 44 osôb.

1. Tomáš Lysý Iasai, Bratislava 5 6 3 - 30
2. Lukáš Hesko Akademia beer & bistro, Trnava 7 3 1 - 28
3. Braňo Križan Globo, Bratislava 3 4 5 - 22
4. Jozef Breza Gašperov Mlyn, Batizovce 4 2 3 - 19
5. Marián Filo Chateau Čereňany 3 3 3 - 18
6. Juraj Hruška Slávia, Košice 3 2 3 - 16
7. - 8. Imre Bindics Villa Rosa , Dunajská Streda 3 2 1 - 14
7. - 8. Jozef Masarovič UFO, Bratislava 3 1 3 - 14
9. - 11. Daniel Marek Elite, Nová Dubnica 2 3 1 - 13
9. - 11. Michal Thiry Baránok, Košice 1 3 4 - 13
9. - 11. Peter Ďurčo TOP restaurant, Žilima 2 3 1 - 13
12. Mário Zuzič Au Café, Bratislava 1 2 4 - 11
13. Michal Škorec Lavante, Dubnica nad Váhom 1 2 5 - 10
14. - 15. Tomáš Tejbus FOLKS bistro, Košice 1 2 1 - 8
14. - 15. Tomáš Levý Hotel Lomnica , Lomnica 1 2 1 - 8
16. - 17. Ivan Čurgali Chateau Mojmírovce 1 1 - 4
16. - 17. Martin Kruhajec Solisko, Štrbské Pleso 1 1 - 4
18. - 20. Richard Noskovič 1 - 3
18. - 20. Peter Slačka Baroza Bistro , Bratislava 1 - 3
18. - 20. Eva Polomská Sotto passagio , Spišská Nová Ves 1 1 - 3

Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Zoltán Baláž, Oliver Vozárik, Miroslav Zámiška, Martin Miklošík, Erik Volko a Ján Adamík

Kuchárom roka sa stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal najväčší progres, ktorý vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší „drive“. Samozrejme kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu. Gratulujeme všetkým 20 najlepším a veríme, že o rok tam uvidíme opäť pár nových mladých mien. Kuchári, ktorí viac ako 6 mesiacov v roku 2018 nevarili v konkrétnej reštaurácií, nemohli byť zaradení do tohto rebríčka.

Reštaurácie roka

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2018 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do konca marca 2019.

Hotelová reštaurácia roka
1. Reštaurácia Sissi - Hotel Lomnica Tatranská Lomnica 545
2. Reštaurácia Regnum, Art Hotel Kaštieľ Tomašov 530
3. Chateau Amade Vrakúň 525
4. Hotel Kempinski HIgh Tatras Štrbské Pleso 520
5. Elite restaurant, Hoel Elite Nová Dubnica 515
6. Reštaurácia SAVOY - Hotel Carlton Bratislava 510
7. Reštaurácia CUBES, Hotel Aston Bratislava 505
8. Kaštieľ Mojmírovce Mojmírovce 500
9. Reštaurácia Rosália, Hotel Galícia Nueva Halíč 490
10. Rešturácia Poézia, Hotel Hviezdoslav Kežmarok 480

Tématická reštaurácia roka
1. Gašperov Mlyn Batizovce 550
2. Iasai, Sushi bar Bratislava 540
3. Wabi sabi Bratislava 535
4. - 5. Villa Rosa Dunajská Streda 525
4. - 5. Akadémia beer & bistro Trnava 525
6. Carnivalle Bratislava 515
7. Ashoka Indická reštaurácia Bratislava 510
8. Folks bistro Košice 500
9. Zylinder café &restaurant Bratislava 490
10. Green Budha Bratislava 480

Prémiová reštaurácia roka
1. UFO watch.taste.groove Bratislava 685
2. Fou Zoo - Pan asian restaurant Bratislava 570
3. Afrodita Čereňany 560
4. Albrecht restaurant Bratislava 555
5. Sasazu Bratislava 540
6. TOP restaurant Žilina 530
7 - 8. Reštaurácia Lavante Dubnica nad Váhom 520
7 - 8. Reštaurácia a kaviareň Slávia Košice 520
9. Reštaurácia Cle D´Or, Zlatý kľúčik Nitra 515
10. Au Café Bratislava 495

Tu si pozri viac fotiek z udeľovania cien Gurmán AWARD 2019

Vydal: Gurmán Club, s.r.o, Rado Nackin, nackin@gurman-club.sk
PR servis: Barbora Žiačiková, 0903 422 119, ziacikova@advantage.sk 
Autor: Gurmán Club, s.r.o, Rado Nackin Zdroj: PR servis: Barbora Žiačiková

« všetky blogy